Sunday, July 25, 2010

Lychee Triffle


Semua orang dok buat strawberry triffle, tetiba kite buat lychee triffle pulok
apakah??
hehe
Ini resipi tak cukup bahan
pakai tibai aje...
Tp result dia...aduhai....nyam2 juga
Kalau cukup bahan mesti lagi nyam2 kan....+_+

Mungkin kerana perubahan hormon atau ape
tetiba saye menjadi teruja amat nak masak sendiri di rumah
haha sbenarnye kalo beli kat luar tak puas makan dan tak dapat memenuhi keperluan makan saye...hehehhe
pastu mahal pulak tu
So marilah kite belajar buat sendiri..kan?kan?

Okeh...
triffle ni lagi sedap dimakan kalo ada banyak jem strawberry..
boleh buat sendiri...lagi jimat...lagi nyam2....



ish2...dijamin sedap.. Insya Allah...


Ni resepi triffle saye...resepi tibai sendiri ehhehe...

Bahan-bahan:
Kek gulung/sponge kek - 1 buku
Susu cair - 1 tin
Tepung Jagung - 3 sudu teh
*Buah lychee dalam tin - 1 tin
(nk guna buah ape pn boleh...ikut suke)
Gula
Jem Strawberry - utk disapu atas lapisan kek gulung

Cara membuat:
Sebenarnye cara membuat lebih kepada kreativiti sendiri. Lapis lah nak lapis mcm mana pun...
1. Potong kek gulung comel2, pastu susun dalam mangkuk caserol yang boleh telus pandang. Mangkuk tak telus pandang pun boleh. Mangkuk ni cuma nak menarik perhatian pemakan sekalian aje..
2. Sapukan jem strawberry, atau ape2 jem lah ikut kesukaan. Boleh juga buat jem strawberry sendiri.*
3. Tuangkan kuah kastard**
4. Letakkan lychee atau buah2an pilihan
5. Boleh letak lagi selapis kek gulung
6. Tuang kuah kastard, dan hiaskan dgn buah lychee
7. Sejukkan semalaman dan kemudian sedia untuk dingap!


Ada juga orang letak whipping cream yang dah diputar sedikit pada lapisan terakhir tu...
Tp mcm yang saye ckplah td, resepi tak cukup bahan...
lagipun asyik makan cream aje, nnt jadi mok! +_+


* Home made Strawberry Jam
Cara buat home made jem strawberry ni saye ambil dari Kak NANI ROSTAM yang cun melecun tu..
sungguh jeles, dah ada anak ramai pun masih cun melecun lagi....

Mintak halal resepi ye kak!

1. Masak 25 biji fresh strawberry dalam periuk, bersama 4 cawan air gula (manis air gula ni ikut suka)
2. Masukkan 2 sudu makan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air - untuk pekatkannya
3. Masukkan 2 sudu makan pes strawberry - yang ni saye tak masukkan sebab tak dapat beli ehe



**Kuah Kastard
Didihkan dengan api perlahan, satu tin susu cair, 4 sudu makan tepung kastard yang sudah dibancuh dengan sedikit air, dan gula 3 sudu. Kalau nk manis lagi, boleh tambah gula tapi pada saye 3 sudu pun dah cukup manis


Senang kan?
So takyah lah abis2 duit beli dessert kat luar, buat sendiri je kat umah
Lagi puas makan...^_^


2 owesome!!:

diriku said...

best2..rsnya dh penah mkn dlu ni..he2

Zaza said...

hi diriku...hehe...try lah buat sendiri...senang aje....dan makan pun puas hati hehehe

Related Posts with Thumbnails