Friday, January 22, 2010

Best ke kerja IT?

Hmmmphhh...kenapa dulu masuk U amik course IT ek? Why? Why?

Adakah kerja IT sangat best? Tidak
Gaji besar? Tidak
Ramai balak hensem? Lagilah tidak - orang kata budak IT muka macam monitor. LCD ke CRT? Hahaha...Heh ye ke? Berapa inci tu aku tak berapa pasti lah haha. Sampai hati korang. cait!

Dah tu ape yang best?

Kenapa dulu aku beria-ria nak amik course IT ni ek? Seingat aku, ini lah sebab-sebabnya:

1) Yang terutama sekali: Sebab aku tak credit Fizik, so takleh amik Medic...huuuuuuuuu... dulu angan-angan nak jadi doktor lah konon2...kira kerjaya yang membanggakan lah...tapi tak sangka lah pulak nk amik Medic kena kredit Fizik? Ape kaitan? Perlu periksa zarah atau molekul ke? Perlu periksa berapakah haba yang dilepaskan oleh kacang tanah semasa pembakaran oleh penunu bunsen ke? Dah tu? Ntah aku pun tak tau..Dah tak kredit fizik tu diam aje lah kan...

2) Disebabkan takleh amik Medic, maka setelah berhari-hari browse buku kemasukan ke universiti awam tu, aku amnik keputusan untuk amik IT. Salah satu sebab adalah antara course yang aku pernah dengar...hehe. Maklumlah cerita 10 tahun lepas...zaman tu tak berapa amik peduli pasal pelajaran...la la la la...

3) Sebab masa kecik-kecik dulu aku telah dibodoh2 kan oleh abang long. Masa tu dia baru beli komputer, so aku pun terhegeh-hegeh la nak mengendeng main game solitaire. Abis terer la kalo main solitaire. haha... Then dia tunjuk aku satu magic, yang tak berapa magic kalo dia tunjuk sekarang pada umur aku 27 tahun (T_T) tapi cukup untuk 'MENIPU' budak darjah 6....

Abang long aku tunjukkan copy paste dokumen.

Bila copy paste kan kita boleh nampak dokumen tu pergi dari existing folder to destination folder...so abang long kata dia buat magic, sebab tu file tu boleh 'terbang'. Dan aku yang daif dan naif ni pun percaya lah yang dia buat magic...

Haa bagus...ketawa lah korang...ketawa2...atas kebodohan aku haha...Hampes punya abang, sanggup dia bodoh2 kan adik dia...cis!

4) Aku berangan jadi hacker terhebat macam dalam cerita 'Hacker'. Alaa...yang Angelina Jolie berlakon tu...yang dia boleh tukar lampu trafik dari kaler hijau kepada kaler merah tu..pastu dia boleh tukar jumlah duit dalam account bank orang tu....huhu...i like!!!! hehe

Sebenarnya kalau nak dikira banyak lagi sebab-sebab lain aku amik IT...tp sebab-sebab yang kukuh adalah seperti di atas..huhu...

And disebabkan sifat sambil lewa dan berangan-angan tahap gaban tu, sekarang aku kena stay back dekat opis...sekarang pukul 3:45 pagi...kerja aku - repair Windows Installation sebab sekarang pc kat opis aku banyak ada problem...so daripada carik solution berjam-jam, baik repair aje....Dapat OT? Ohhh...untungnya kalau dapat OT..tak ada ye cik-cik dan puan-puan sekalian sebab tak entitled...So instead of OT, aku cuma dapat replacement leave aje....what the?
tooooot....

haha...tapi semua exec level and above pun macam tu kan...except for those lucky ladies working in super-duper company offering OT even if you're management level...So lucky - Don't forget to inform me on any vacancies. With nice salary. T_T

Okay anyway...not all things IT is bad...i enjoy my work as long as there is not too much pressure coming from every direction...user don't scream over the phone at 8:30 in the morning yelling that their outlook cannot open, cannot access shared drive bla..bla..bla...and most importantly nobody mess my time with my family...full stop.

The sweetest thing i can remember about IT - i met my Husband because he's also in IT industry...hehehhehe...

Sweet la tu. Tak sweet ke?

Tak sweet sudah.

Dah pegi tidur..hehe...Gud nite everyone....Sweet Dreams.....

Gudnite Zulaikha...Muahhss from Ibu....esok kita jalan-jalan okay....T_T

4 owesome!!:

..::daria::.. said...

Sungguh kasihan 345 am kt ofis lg..:( uhuk..

nk try kt ofis2 iskandar ni x?meh email resume kt saya..
norma@iskandarwaterfront.com

^_^

Zaza said...

eh sungguh menarik tawaran nih..
boleh2...asalkan kerja yang tak kena on-call dan kena datang waktu weekend. ada? hehe

♥Hernee Nazir♥ said...

aduhai siannye mas..tkanan prasaan cam ni..

Zaza said...

tu lah kak hernee, kalau dah masuk kena kerja 24jam tu mmg sakit lah..

jadi suri rumah best tak agaknye hoho

Related Posts with Thumbnails