Monday, May 17, 2010

Photo yang meruntun hati saya....

Sebelum melihat photo ini...saya sedang berkira-kira hendak membeli handbag baru
Dah berbulan-bulan saya survey handbag tu dekat online blogshop...

Tiba-tiba seorang kawan send photo ini kepada saya....
Bila melihat photo ini...hati saya menjadi sungguh sayu..
Mungkin kerana hakikat saya kini mempunyai seorang anak, saya terbayang anak saya di dalam gambar ini...

Kasihan sungguh nasib mereka ini....si adik hanya bergantung hidup dengan si abang yang umurnya masih lingkungan kanak-kanak...
Botol susu hanya di isi dengan air kosong yang tak tahu mana sumbernya....

Di mana mereka tidur pada waktu malam? Ketika hujan?
Apa yang mereka makan setiap hari?



Sampai sekarang saya masih terbayang-bayang gambar ini
Seolah-olah gambar ini terpampang depan mata saya...

Saya terbayangkan anak perempuan saya dalam gambar ini kerana dia juga suka tidur dengan mulut ternganga di pangku saya...
Cuma bezanya anak saya tidak begini..dia memakai baju cantik, tidur di atas tilam empuk, minum susu yang paling mahal di pasaran....
Anak saya masih ada ibu dan ayah yang menjaganya dan menyayanginya...


Hati saya sungguh sayu..dan saya tak sanggup beli handbag baru kerana saya masih lagi terbayang gambar ini di birai mata saya...
Saya tak sampai hati belanjakan 1000 ringgit untuk handbag baru selagi terbayangkan 2 kanak-kanak ini....

Semoga nasib kanak-kanak di seluruh dunia akan terbela..
Dan bersyukurlah kita ini yang dilahirkan cukup serba serbi
Alhamdulillah



6 owesome!!:

Farhah (applegreen) said...

ya Allah.sedey nye tgk. tgk kucing dengan anak kucing terbiar pun x mampu.apetah lagi manusia. moga dpat perlindungan kepada mereka. amin

nabilah_2908 said...

kesiannya budak tu...hrummm...agaknya apa lah yg dh terjd pada parents mereka kn..?

moga nasib kanak2 itu dibela.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
LAUK MASIN = NAK KAHWIN

akuseniman said...

klu sy la sy org terkaye kt dunia:(

I n n z said...

hurm ~
nak ngs ;(
kesian mereka.

♥Hernee Nazir♥ said...

akk dpt gak email gmbr bdk bdua ni..sian ek..

slmtlah 1k kalo mas msh ingt bdk ni smpai bile2..ehehe

jijiepi said...

nk menangis sy baca blog awk kali ni
:(

semoga diaorg tabah..:(

Related Posts with Thumbnails